Multivitamin Vita-Lize Shaklee Berwajah Baharu 2023 | Aini Salleh

Kita yakin kita dah ambil cukup nutrisi dalam setiap hidangan kita setiap hari?

 

Dalam kajian yang dilakukan ke atas rakyat Malaysia, kebanyakan dari kita kurang mngambil makanan yang lengkap dengan vitamin dan mineral setiap hari.

Dan ramai di antara kita lebih gemar mengambil fast food, processed food lebih banyak berbanding real food, sayuran dan buah-buahan.

 

Penting ke micronutrien dalam keperluan seharian?

 

Ramai yang tak cakna berkaitan micronutrien. Apa benda micronutrien ini?

Ok meh Aini nak cerita sikit.

Mironutrien ini merujuk kepada kategori nutrisi seperti vitamin dan mineral. Berbanding macronutrien yang merujuk kepada kategori nutrisi yang lebih besar seperti karbohidrat, lemak dan protein.

Ramai di antara kita lebih pentingkan macronutrien berbanding micronutrien. Ini kerana kita tidak didedahkan dan tidak ditekankan berkaitan micronutrien di dalam pemakanan dan keperluan seharian.

Tetapi kalau anda nak tahu, mironutrien ini sangat penting untuk kesihatan jangka masa panjang. Sebab bila kita kekurangan micronutrien, kita akan hadapi pelbagai masalah kesihatan seperti sakit-sakit sendi, osteoporosis, kuku rapuh, rambut gugur dan sebagainya.

Kesan kekurangan micronutrien seperti:

Sumber kalsium akan membawa kepada risiko jari kebas dan denyutan jantung tidak normal. Selain itu kekurangan sumber kalsium akan membawa kepada masalah tulang rapuh dan tidak mampat dan mudah mendapat osteoporosis. 

Sumber folat penting untuk mengelak cirit birit dan sakit perut. Malah ianya penting untuk ibu yang mengandung kerana untuk mengelakkan risiko kecacatan kepada baby ketika hamil.

Sumber vitamin D banyak membantu dari segi emosi dan mood. Sebab itu kebanyakan yang mood swing ini, salah satu sebabnya ialah kekurangan vitamin D.

Sumber zat besi yang tidak mencukupi akan menyebabkan kuku rapuh, rambut gugur, lesu, sesak nafas dan sejuk pada tangan dan kaki.

Ini adalah antara kesan kekurangan micronutrien. Nak listkan setiap satu, banyak pula kan. Jadi Aini listkan few sahaja di sini.

 

 

Sebab itulah, kebanyakan syarikat makanan sihat akan mengeluarkan produk multivitamin untuk mengisi jurang nutrisi disamping melengkap dan memudahkan semua untuk mengambil mulvitamin setiap hari secara konsisten termasuklah syarikat Shaklee.

Dan kalau anda nak tahu,

Shaklee adalah company pertama di dunia yang memperkenalkan produk multivitamin yang dikenali sebagai Vita-Lea pada tahun 1915.

 

Dengan pengenalan inilah yang menjadi inspirasi buat company lain untuk mengubah dan mempromosikan produk jenama masing-masing mengikut formula mereka.

Dan baru-baru ini, Shaklee telah menjenamakan semula produk MULTIVITAMIN SHAKLEE yang dikenali sebagai Vita-Lize dengan penambahbaikan dari segi kandungan vitamin dan mineral di dalamnya.

 

 

 

Jika anda masih belum mulakan hari anda dengan multivitamin Shaklee, anda wajib mulakan hari ini dan rasai perubahan tahap kesihatan anda.

Anda nak cuba multivitamin Vita-Lize Shaklee, boleh whatsapp Aini di < 012 399 0287 >

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *