Bila cakap supplement ni, ada orang anggap fungsi dia sama macam ubat. Tapi sebenarnya TAK SAMA LANGSUNG.

 

Apa tu supplement?

Apa tu ubat?

Supplement sama ke macam ubat?

 

Ramai yang confius pasal ni.
Meh Aini nak share sikit 🙂

 

First and most important sekali
SUPPLEMENT BUKAN UBAT
SUPPLEMENT adalah makanan tambahan dan UBAT adalah prescription dari doktor dan pakar.

 

Supplement bukan merawat, mengubati
TETAPI supplement hanya membantu sahaja
Dari segi nama pun kita tau, supplement tu kan, dalam bahasa melayu dia makanan tambahan.

 

Bila on supplement, perlu ke berhenti ambik ubat?
Dah tak payah jumpa Doktor ke?

 

Sape cakap kena berhenti jumpa doktor dan berhenti ambik ubat?
Haa tak mau macam ni ya. No No No ? ?
Semua SID tak dibenarkan untuk buat statement macam ni ya
INGAT tau!!
If ada yang buat statement macam ni, automatic korangnya ID akan ditarik dan no more business under shaklee.
FULL STOP.
Sayang nyee bila jadi macam ni 🙁

 

My mom, masa sakit lutut hari tu yang kena ambik injection kat lutut, my mom nak stop jumpa doktor.
Sebab masa kali ke dua kena inject, terus ngadu cakap taknak pergi dah sebab sakit, doktor tercucuk sakit.

 

TAPI memang Aini cakap NO, tak boleh stop
Sebab doktor cakap, kena habiskan 4 dos (4 kali injection)

 

Walaupun masa tu Aini dah bawak balik SET SENDI (collagen, vivix, omegaguard, ostematrix) bagi mak Aini makan.
TAPI I NEVER AND EVER said, mak, you have to stop your treatment.
NO, Aini tak pernah keluarkan statement tu ? ?

 

Instead I said:
MAK KENA HABISKAN INJECTION 4 KALI YANG MACAM DOKTOR SURUH.
SEBAB DOKTOR LEBIH TAU
DAN SUPPLEMENT NI AMBIK UNTUK MEMBANTU JE ? ? ?

 

And my dad pun every month pergi ambik darah dan check cholesterol level
Dulu dia ambik full dose of cholesterol tablet tu
Tapi since dia on supplement, dia keep on jumpa doktor every month, and NEVER STOP MEETING THE DOCTOR.
Even though dah ambik supplement sampai sekarang.

 

Dan Alhamdulillah sekarang doktor suruh dia ambik suku dos je from full tablet sebelum ni ? ? ?

 

ALSO, I NEVER SAID, papa, berhenti jumpa doktor lepas ambik supplement.
NO, I HAVE NEVER SAID THAT.
My dad siap cakap lagi, kalau nak dah timing nak gi jumpa doktor, jangan pandai-pandai nak kacau schedule appointment dia ? ?

 

So my advice to all SIDs out there,
Please obey the SHAKLEE’s regulations dan jangan pandai-pandai suruh customer stop treatment dengan doktor
Kalau korang tak nak kena terminate dengan Shaklee la ya 😛

 

Dan if your customer nak stop treatment dengan doktor, so you as SID kena fahamkan diorang yang supplement ialah makanan tambahan, dan ubat still kena on dan check up still ke pergi.
Biar doktor yang merawat yang decide after each check up ? ?

 

Peace 🙂